COVID 19

Skrivet av Lars Bobeck
2024-04-27

Under 2023 var genomsnittet vaccinerade covid-döda 90,0 procent, till och med vecka 24 då rapporteringen avslutades. Siffran avser vaccinerade med två doser eller fler, vilket kan vara helt otillräckligt för äldre.
Se: Underlag vecka 24

Jag har behållit delar av den äldre texten nedan då de fortfarande är aktuella. Nedgången i dödsfall jämfört med för ett år sedan består. Jag redovisar i fortsättningen läget varannan vecka, precis som Folkhälsomyndigheten nu gör. Vecka 13 och 14 detta år hade vi preliminärt 3 respektive 8 döda, ett genomsnitt på 5,5 döda per vecka. Motsvarande veckor förra året hade vi 47 respektive 51 döda, ett genomsnitt på 49. Siffran innebär en minskning med 89 procent. Men siffrorna är nu så små att slumpen spelar in. Baserat på siffrorna hittills så verkar nedgången från vecka ett snarare ligga närmare 67 procent. fortfarande tack vare mildare virusvarianter efter december. Vaccinationsgraden har rimligtvis inte ökat tillräckligt för att förklara en så stor nedgång. Vi hade ju en vaccintionsperiod även året innan utan någon sådan effekt, då hade vi istället en kraftig ökning runt nyåret. Det är dock möjligt att skyddet ökar ju fler tilläggsdoser man tar. Genomsnittet smittade några veckor före veckorna 13 och 14 detta år bör grovt räknat vara cirka 11 000 per vecka, cirka 2000 gånger fler än antalet döda (se nedan).

Det går att visa att immuniteten mot dödsfall i Covid 19 andra halvåret 2022 var grovt räknat 60 procent i Sverige, jämfört med ovaccinerade. Sedan förenklades statistiken så att jag inte kan beräkna förändringar i skyddet. Cirka 12 procent är naturligt immuna. 60 procent hade därmed ett skydd mot dödsfall. Folkhälsomyndighetens undersökning från 5 oktober 2022 visar ett skydd mot svår sjukdom och död för 90 procent av de fullvaccinerade över 65 års ålder, inte 100 procent. Men alla är inte fullvaccinerade. Länk till undersökningen från 2022: Statistik från 5 okt Förra nyåret hade vi 395 döda vecka 1 i januari, smittade några veckor tidigare. December är årets värsta smittoperiod. Vi har nu en mycket positiv nedgång i antalet döda över nyåret. 112 vecka 1. Jag tror inte att smittan har minskat så mycket, vaccinet ger ju ett mycket dåligt skydd mot smitta. En högre vaccinationgrad kan vara en förklaring till de låga siffrorna efter nyår. Jag tror dock att den huvudsakliga anledningen är en lägre dödlighet för de nya virusvarianter som tog över i december. Oavsett anledning så torde procenten immuna mot dödsfall ha stigit från grovt räknat 60 procent till grovt räknat 85 procent. Dödligheten i Covid ansågs i början ligga mellan 0,5 och 1,0 procent för ovaccinerade, nu är den troligen betydligt lägre. Jag har hittills trott på experternas ord om att vi hela tiden får mer smittsamma virusvarianter. Detta behöver inte alls vara sant som allmän regel. När vi blivit immuna mot en virusgrupp så behöver nästa virusgrupp inte ha en högre smittsamhet för att ta över. Smittsamheten måste dock vara relativt hög, eftersom att många virusvarianter tävlar om att ta över. September 2022 hade vi grovt räknat 1750 smittade för ett dödsfall. Jag har till sist hittat detta i den officiella statistiken. Siffran stämmer inte med mina egna beräkningar. Men siffran kan vara ungefär rätt om dödligheten för ovaccinerade sjunkit kraftigt redan under de första åren, vartefter nya virusvarianter tagit över. 93 procent av befolkningen hade antikroppar och hade alltså haft sjukdomen september 2022. Jag tror fortfarande att en rimlig gissning är att vi kommer att landa på cirka 2000 smittade för ett dödsfall. De låga siffrorna på dödsfall innebär inte att epidemin är slut, varför ska vi då vaccinera oss? Det verkar som om vaccinet är mer effektivt mot lindrigare virusvarianter, i början var det 20 procent fullvaccinerade som inte fick något skydd mot svår sjukdom och död. I nästa undersökning från Folkhälsomyndigheten var siffran nere i 10 procent (se ovan), nu är den kanske 5 procent. Länk till aktuell veckorapport 18/04: Veckorapport 18 april

Sök på ordet skyddseffekt på Folkhälsomyndighetens hemsida för att hitta deras övriga undersökningar. Det finns flera svenska undersökningar som visar att påfyllnadsdoser lönar sig.

Vi behöver ett vaccin eller en medicin som stoppar smitta, inte bara svår sjukdom och död. Men ett sådant preparat kan ta lång tid att utveckla. Det finns en uppenbar risk för en vaccintrötthet i befolkningen, när de lydiga äldsta nu ska ta sin åttonde dos och de lydiga lite yngre har tagit sin femte dos. Epidemin kan börja öka igen. Ett vaccin som verkligen är bra stoppar smitta och behöver tas högst tre gånger. Alternativet är att vänta på att nya och ännu mildare virusvarianter kommer. Tidigare erfarenheter visar det kommer att ske, men detta kan ta ett okänt antal år. Framtiden ser dock nu bättre ut, en omgång till av nya och mycket mildare virusvarianter så blir Covid i värsta fall en normal influensa och i bästa fall en förkylning. Än så länge har vi en epidemi oavsett vad experterna säger, den är inte slut. Men framtiden ser mer hoppfull ut på lite längre sikt. Årsinfluensan leder till mellan några hundra och några tusen dödsfall per år i Sverige, detta enligt Wikipedia. Förra året hade vi minst 5300 dödsfall i Covid (6 sommarveckor var inte redovisade). Efter nedgången vi årsskiftet kommer vi troligen att få högst 2000 döda i Covid detta år. Vi har alltså en bit kvar till en normal influensadödlighet, som torde vara cirka 1000 dödsfall per år (en del skriver cirka 700). Det finns en risk att ganska många dödsfall av influensa registreras som dödsfall av bakterielunginflammation, en av flera följdåkommor. Siffrorna är alltså osäkra. Dödligheterna är dessutom inte helt jämförbara eftersom att vaccinationsgraderna kan variera. När Covid till sist blivit en förkylning är epidemin definitivt slut.